Sve novosti

Novi Dorćol – u centru kulturne scene Beograda

12.09.2023

Stambeno-poslovni kompleks Novi Dorćol nalazi se na prestižnoj lokaciji, između ostalog, zbog neposredne blizine nekih od najistaknutijih pozorišta i kulturnih institucija, kako u gradu tako i u čitavoj zemlji.

Narodno pozorište

Narodno pozorište nalazi se na Trgu Republike, u neposrednoj blizini Novog Dorćola, u samom centru grada. Čini jedno od najznačajnijih kulturnih institucija u Srbiji, sa širokom ponudom opere, baleta i drame. Ovo pozorište je osnovano 1868. godine, nakon posete Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Beogradu. Knez Mihailo je bio veoma zadovoljan glumcima u Novom Sadu i pozvao je Jovana Đorđevića da izgradi stalno pozorište u Beogradu. Upravnik je poziv prihvatio i kao čast i kao izazov. Danas, Narodno pozorište možemo nazvati jednim od najpoznatijih i istorijski najrelevantnijih pozorišta u Srbiji, ali i šire, sa modernim postavkama klasičnih komada, koje su osvojile značajne svetske pohvale. Svoje posetioce neprestano iznenađuje oživljavanjem bezvremenskih klasika, kao i mnogobrojnim gostovanjima iz inostranstva.

Bitef teatar

Bitef teatar smešten je u samom srcu Dorćola, u prostoru rekonstruisane evangelističke crkve, na samo 5 minuta šetnje od Novog Dorćola. Od osnivanja, 1989. godine, ideja ovog pozorišta bila je širenje uticaja festivala BITEF, kao i otkrivanje noviteta iz sveta pozorišta, odnosno pravljenje iskoraka od tradicionalno utvrđenih scenskih izraza.

Pozorište na Terazijama

Osnovano 1949. godine, Pozorište na Terazijama ima stalni izvođački sastav koji čine glumački, baletski, horski i orkestarski ansambl od oko 200 umetnika, uz veliki broj spoljnih saradnika. Tokom više od pola veka postojanja, ispratio je mnoga dešavanja na svetskoj muzičkoj i koreografskoj sceni, a fokusiran je na operete, komedije i mjuzikle, po kojima je posebno poznat i čija su izvođenja redovno nagrađivana svetskim priznanjima.

Dečije pozorište Boško Buha

Najveće dečije pozorište u Beogradu, smešteno je u zgradi nekadašnjeg osiguravajućeg društva. Ono je ujedno bilo i prvo dečije pozorište u Beogradu. Osnovale su ga 1950. godine Gita Predić-Nušić i Đurđinka Marković i time su, već sedmu deceniju zaslužne za osmehe i veselje beogradskih mališana. Blizina pozorišta Boško Buha Novom Dorćolu posebna je pogodnost za sve porodice koje stanuju ovde i daje im priliku da u posebnom ambijentu ovog pozorišta provedu kvalitetne zajedničke trenutke.

Kolarac

Zgrada Kolarčeve zadužbine, jedna je od najpoznatijih koncertnih dvorana u regionu i jedna od najvećih i najznačajnijih zadužbina u gradu. Zvanično je, kao javno dobro, otvorena 4. februara 1932. godine, koncertom Beogradske filharmonije. Kolarac je 1984. proglašen spomenikom kulture od posebnog značaja u Beogradu. Muzička sala, koja se nalazi na Studentskom trgu, najstarija je i najznačajnija koncertna dvorana u Beogradu. U Kolarcu vas očekuje visoko kvalitetan muzički sadržaj počev od repertoara klasične muzike, preko džeza, sve do etno muzike.

Beogradska filharmonija

Prema navodima Njujork Tajms – a, Beogradska filharmonija je kultni srpski orkestar, koji reflektuje kulturno nasleđe i nacionalni ponos. U koncertnoj sezoni 2023/2024, Beogradska filharmonija će proslaviti vek svog postojanja sa nekoliko zanimljivih projekata i obiljem izvanrednih koncerata. S obzirom na lokaciju na Studentskom trgu, 10-ak minuta šetnje od Novog Dorćola, stanari kompleksa imaju idealnu priliku da uživaju u jedinstvenim muzičkim izvođenjima filharmonije.

 

Pronađite svoj savršen dom na jednoj od najlepših lokacija u Beogradu.

Za sve informacije o Novom Dorćolu, posetite nas na adresi Venizelosova 29.

Pišite nam: office@dekainzenjering.rs 

Pozovite nas: +381646590118  |  +381114077777

Novi Dorcol showroomProdaja stanova druge faze

Tel: +381 11 407 77 77
Mob: +381 64 6590118

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.