Oaza modernog života

Na području današnjeg Dorćola oduvek se nalazilo gradsko jezgro Beograda, još od vremena antičkog Singidunuma.

Novi centar života koji nekadašnji industrijski deo grada transformiše u urbani kompleks na istorijskoj parceli koja se prostire na 20,023 m², sa ponosom nosi naziv Novi Dorćol. Uz očuvanje delova nekadašnje upravne zgrade Platnare, kako bi se konzervirao ovaj bitni deo urbanističke istorije Beograda, u neposrednoj blizini Dunava, projekat Novi Dorćol stvara jednu novu oazu modernog i kvalitetnog života u srcu Starog grada.

Novi Dorćol nudi stambeni i poslovni prostor površine od oko 100.000 m2, na parceli od 2 ha. Unutar kompleksa će biti na raspolaganju brojni sadržaji poput bazena sa SPA centrom, restorani, vrtići, igraonice i mnoge druge uslužne i prodajne delatnosti.

Lokacija kompleksa “Novi Dorćol” poseduje značajno industrijsko nasleđe i istoriju, pa će po ugledu na poznate londonske i njujorške projekte, u kombinaciji sa modernim dizajnom, biti realizovan vrlo atraktivan koncept stambeno-poslovnog kompleksa u centru Beograda.

Istorijski objekat “Platnare”

1897

Istorijski kontekst i industrijsko nasleđe je deo identiteta nove lokacije. Na ovom mestu začet je centar tekstilne industrije otvaranjem “Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije” 1897. godine.
Nakon Drugog svetskog rata kompleks dobija novu funkciju. Hale bivaju rekonstruisane i proširene, fabrika iz tekstilne prelazi u mašinsku industriju, a njeni pogoni postaju poznata fabrika liftova „David Pajić Daka“. Nazvana po jednom od istaknutih heroja Narodnooslobodilačke borbe, planirano je da se sačuva postojeća bista Davida Pajića iz fabričkog kruga i kasnije istakne ispred novoizgrađenog kompleksa „Novi Dorćol“.
Zadržavajući duh starog Dorćola, kroz očuvanje istorijskog objekta „Platnare“ sa kraja 19. veka i integrisanjem elemenata proizvodnih hala u okviru novog kompleksa, projektom se čuva nasleđe industrijske arhitekture 19. veka.

Novi Dorcol showroom

Usled velikog interesovanja za stanovima u kompleksu Novi Dorćol, promenili smo radno vreme.

Od sada nas možete posetiti svakog radnog dana  od 08-21h, subotom od 11-21h i nedeljom od 11-15h.

Vidimo se u našem prodajnom salonu, Venizelosova 29

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.