Oaza modernog života

Na području današnjeg Dorćola oduvek se nalazilo gradsko jezgro Beograda, još od vremena antičkog Singidunuma.

Novi centar života koji nekadašnji industrijski deo grada transformiše u urbani kompleks na istorijskoj parceli koja se prostire na 20,023 m², sa ponosom nosi naziv Novi Dorćol. Uz očuvanje delova nekadašnje upravne zgrade Platnare, kako bi se konzervirao ovaj bitni deo urbanističke istorije Beograda, u neposrednoj blizini Dunava, projekat Novi Dorćol stvara jednu novu oazu modernog i kvalitetnog života u srcu Starog grada.

Novi Dorćol nudi stambeni i poslovni prostor površine od oko 100.000 m2, na parceli od 2 ha. Unutar kompleksa će biti na raspolaganju brojni sadržaji poput bazena sa SPA centrom, restorani, vrtići, igraonice i mnoge druge uslužne i prodajne delatnosti.

Lokacija kompleksa “Novi Dorćol” poseduje značajno industrijsko nasleđe i istoriju, pa će po ugledu na poznate londonske i njujorške projekte, u kombinaciji sa modernim dizajnom, biti realizovan vrlo atraktivan koncept stambeno-poslovnog kompleksa u centru Beograda.

Istorijski objekat “Platnare”

1897

Istorijski kontekst i industrijsko nasleđe je deo identiteta nove lokacije. Na ovom mestu začet je centar tekstilne industrije otvaranjem “Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije” 1897. godine.
Nakon Drugog svetskog rata kompleks dobija novu funkciju. Hale bivaju rekonstruisane i proširene, fabrika iz tekstilne prelazi u mašinsku industriju, a njeni pogoni postaju poznata fabrika liftova „David Pajić Daka“. Nazvana po jednom od istaknutih heroja Narodnooslobodilačke borbe, planirano je da se sačuva postojeća bista Davida Pajića iz fabričkog kruga i kasnije istakne ispred novoizgrađenog kompleksa „Novi Dorćol“.
Zadržavajući duh starog Dorćola, kroz očuvanje istorijskog objekta „Platnare“ sa kraja 19. veka i integrisanjem elemenata proizvodnih hala u okviru novog kompleksa, projektom se čuva nasleđe industrijske arhitekture 19. veka.

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.