Sve novosti

Šarena oaza Dorćola na rubu boemske četvrti – BAJLONI pijaca

27.01.2023

Čeh Ignjat Bajloni osnovao je čuvenu otvorenu pijacu koju stanovnici Beograda uporno i bez izuzetka skoro čitav vek zovu njegovim imenom, uprkos tome što su joj gradske vlasti formalno promenile naziv u pijaca Skadarlija.

U donjem delu Skadarlije 1884. godine Ignjat otkupljuje malu ručnu pivaru, u čijoj se okolini nalazila močvara. Pivaru razvija toliko da je ona, nakon njegove smrti, 1900. godine na svetskoj izložbi u Parizu osvojila značajne nagrade za svoje proizvode, a na mestu nekadašnje dorćolske bare gradi kvantašku pijacu koja posle Drugog svetskog rata postaje šarena pijaca. Zbog velikog zalaganja za Beograd, pijaca inicijalno i dobija ime po svom osnivaču.

Bajloni pijaca se nalazi na 5 minuta hoda od Novog Dorćola, a do nje se stiže kroz najlepše ulice Beograda.

Na Bajloniju je rođena i nova tradicija beogradskih noćnih marketa, festivala hrane i pića, na kojem pored redovnih pijačnih prodavaca, svoje proizvode na tezgama izlažu i beogradski restorani, vinarije i kraft pivare, mali proizvođači hrane i pića, kreativci, umetnici i dizajneri, porodične radionice i zanatlije. Oni svojom ponudom tih večeri ovu dorćolsku pijacu pretvaraju u veliki restoran na otvorenom i najveću umetničku izložbu u gradu.

Ideja i cilj ove manifestacije jeste promocija sveže i zdrave hrane i pića,oživljavanje pijaca, podsticaj malih preduzetnika na izlaganje i predstavljanje svojih proizvoda, a na tim osnovama i stvaranje nove turističke ponude Beograda.

Celu manifestaciju prati i raznovrstan program, sačinjen od uličnih svirača, bendova i plesača, kao i niz drugih zabavnih sadržaja, što noćni market čini odličnom opcijom čak i za večernji izlazak.

 

Za sve informacije o Novom Dorćolu, posetite nas na adresi Venizelosova 29.

Pišite nam: office@dekainzenjering.rs

Pozovite nas: +381646590118  |  +381114077777

Novi Dorcol showroomProdaja stanova druge faze

Tel: +381 11 407 77 77
Mob: +381 64 6590118

Radno vreme: Pon-Pet 08-18h, Sub 09-15h

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.