Sve novosti

Dorćolska kultura i negovanje autentičnosti – BITEF teatar

20.01.2023

Bitef teatar je avangardno pozorište smešteno u živopisan teatarski prostor rekonstruisane evangelističke crkve, u samom srcu Dorćola.

Idejni projekat za crkvu izradio je Oto Bartning, 1940. godine, jedan od najpoznatijih i najuticajnijih nemačkih arhitekata i teoretičara arhitekture dvadesetog veka. Prilikom realizacije Bartningove idejne skice za beogradsku evangeličku crkvu došlo je do izvesnog odstupanja. Kako je to bio običaj kada je reč o „uvezenim” projektima, razrada nacrta izvedena je u beogradskom projektantskom birou arhitekte Đorđa V. Staševskog. Radovi su otpočeli 20. avgusta 1940. godine, a izvođač je bilo tehničko preduzeće arhitekte Milana Sekulića. Temelji nove crkve svečano su osvećeni 20. oktobra iste godine.

Još od osnivanja 1989. godine, ideja Bitef teatra bila je širenje uticaja festivala BITEF (Beogradski Internacionalni Teatarski festival), otkrivanje novih pozorišnih tendencija u našoj sredini, kao i pružanje prostora umetnicima čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih i utvrđenih granica scenskog izraza.

Bitef teatar, nalazi se na 5 minuta hoda od Novog Dorćola, na adresi skver Mire Trailović 1. Ovo specifično pozorište na Dorćolu, je pozorište umetnika – istraživača, pozorište eksperimenta, pozorište koje stvara kulturu ne sakrivajući se iza dominatnih kulturnih modela. Organizovan po ugledu na moderna evropska pozorišta, Bitef teatar nema stalno zaposlen umetnički ansambl.

Vrata Bitef teatra otvorena su za sve vidove scenskog izraza koji svoje utočište nema ni na jednoj drugoj beogradskoj sceni.

 

Za sve informacije o Novom Dorćolu, posetite nas na adresi Venizelosova 29.

Pišite nam: office@dekainzenjering.rs  

Pozovite nas: +381646590118  |  +381114077777

Novi Dorcol showroomProdaja stanova druge faze

Tel: +381 11 407 77 77
Mob: +381 64 6590118

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.