Sve novosti

Prošetajmo kroz stambeno-poslovni kompleks Novi Dorćol

02.02.2022

Ukoliko odlučite da prošetate Venizelosovom ulicom iz pravca centra grada, ugledaćete stambeno-poslovni kompleks Novi Dorćol koji je više od samog kompleksa. Retko ćete imati priliku da u punom smislu doživite autentičan spoj starog i novog, tradicije i modernog na način na koji ovaj kompleks to predstavlja.

Kada stignete ispred Novog Dorćola, sačekaće vas velelepna građevina koja mirno stoji i u sebi nosi i čuva priče jednog starog Beograda iz vremena kada je industrijalizacija prestonice počela. Delovi zgrade Platnare sačuvani su i očuvani od zaborava, a inkorporirani u modernom stambeno-poslovnom kompleksu. Ova opeka prvobitnih građevina fabrike stoji u novoj transformaciji koju je Novi Dorćol uspeo da realizuje. Ideja da očuvani delovi industrijske arhitekture s kraja XIX veka sačuvaju duh i arhitekturu starog gradskog jezgra i da se oblikuje kompleks koji će u svemu odgovarati potrebama savremenog života, je uspešno realizovana.

ZAVIRITE U SVET NOVOG DORĆOLA

Nakon prvog utiska prilikom „susreta“ sa zgradom Platnare, dočekaće vas javni ozelenjeni trg u prizemlju kompleksa u okviru kojeg su smešteni komercijalni prostori lokala i ulazni holovi i recepcije okrenuti ka internim saobraćajnicama i zelenilu po obodu parcele. U prizemlju kompleksa će biti dostupni market, kafeterija, restoran, poslastičarnica i spa centar. Prelepa zgrada stare Platnare iz 1897. godine će biti pretvorena u ekskluzivan ugostiteljski objekat sa barom i vinskim podrumom.

Šetnjom ka središtu kompleksa, ugledaćete spa-centar sa bazenom koji stanarima kompleksa pružaju doživljaj kao da su otputovali na neku egzotičnu destinaciju poput Balija. Otvoreni prostor u središtu bloka, koji je formiran između prve i druge faze kompleksa, osmišljen je kao trg sa zelenilom, dečijim igralištem i šetalištem prema kojem su orijentisani komercijalni lokali u prizemljima objekata. Kada svoju šetnju nastavite ka prvom spratu kompleksa, ugledaćete širi postament stambenih lamela, sa namenom zajedničkog dvorišta za odmor stanara i igru najmlađih stanovnika, sa uređenim zelenilom i ukrasnom kompozicijom starih metalnih stubova koji obeležavaju sećanje na industrijsku istoriju lokacije.

SPA CENTAR – VIŠE OD UŽIVANJA U SAMOM SRCU KOMPLEKSA

Projektovan kao multi-funkcionalni prostor ukupne površine od oko 800m2, namenjen je za odmor i rekreaciju stanara. Kada zavirite u ovaj deo kompleksa, imate doživljaj pravog „zen-a“ i mira poput onog u dalekim egzotičnim zemljama. Spa centar sadrži bazen za hidromasažnim delom, teretanu, sobe za tretmane, saunu, parno kupatilo, slanu sobu i spoljni „zen vrt“. Podeljen na suvi i mokri deo spa centra, nakon napornog dana ili vikendom stanari imaju priliku da otputuju u jedan potpuno drugi svet uživanja.

Suvi deo spa centra podrazumeva ulaznu zonu sa recepcijom, svlačionice, teretanu, sobe za tretmane, a sam enterijer je projektovan kao zona svetlih i toplih bež tonova sa akcentima drvenih elemenata. Mokri deo spa centra sadrži bazen sa zonom za odmor, saunu, parno kupatilo i slanu sobu. Enterijer je projektovan kao svetlo bež zona za podnom i zidnom keramikom u dekoru prirodnog kamena peščara.

IZGRADNJA DRUGE FAZE NOVOG DORĆOLA

Baš kada ste napravili mali predah od šetnje kompleksom, ugledaćete drugu fazu izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa Novi Dorćol, koju čine dodatnih šest stambeno-poslovnih lamela (spratnosti 2Po+P+12), sa ukupno 347 stanova. U okviru druge faze izgradnje predviđen je i depadans predškolske ustanove sa pripadajućom spoljnom površinom sa zelenilom. Važno je napomenuti da kompleks poseduje spoljne parkinge i podzemnu garažu u dva nivoa sa oko 780 parking mesta, kojima se pristupa sa internih saobraćajnica na obodu kompleksa. Čitava severoistočna granica parcele, „Novi Dorćol“ će se u skoroj budućnosti neposredno dodirivati sa planiranim beogradskim linijskim parkom, koji se razvija na potezu izmeštene stare železničke pruge od Donjeg grada do Pančevačkog mosta, kojim ćete moći svoju šetnju nastaviti ka omiljenim delovima Beograda.

“Novi Dorćol” je u izvesnom smislu i narativ u kojem se prožimaju arhitektura, infrastruktura, i urbana arheologija iz vremena bliske prošlosti, ali takođe i dokaz o svesti da je jedno doba prošlo, a da je sentiment u odnosu na njegove vrednosti ono što treba čuvati kroz aktivan život. Ova mirna urbana niša, pružiće u periodu koji dolazi jedan novi pečat ovog dela Beograda i to ne samo stanarima kompleksa, već svima onima koji ovaj kompleks posećuju.

 

*** Urbani reperi kao što su Skadarlija, Bitef teatar, Botanička bašta „Jevremovac“, kafana „Stara Hercegovina“, oslonci su na koje će se nadovezati „Platnara“ i „Mihizov skver“ sa zelenom avenijom.

 

Izvor: Monografija Novi Dorćol, spoj modernog i tradicionalnog

Novi Dorcol showroomNovi Dorćol prodajni salon
radno vreme tokom praznika

22. i 23. april – 10 – 16h
25.april – NERADNI DAN

02. i 03. maj – NERADNI DANI

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.