Sve novosti

Kako je Dorćol postao veliki gradski „šmeker“

02.02.2022

Užurbani građani koji jure na posao, puni kafići i restorani nakon radnog dana, stranci koji šetaju ulicama gde svaka od njih nosi avanturu i priču za sebe, stare radnje koje odolevaju vremenu i nastavljaju tradiciju – sve je to Dorćol!

Urbano jezgro kompleksnog imidža, stecište umetnika, naučnika, boema, gradskih blejača, mangupa i šibicara. Jedinstveni grafiti na fasadama, mali autentični kafići, zanatske pivare, umetnički centri, galerije i ulični umetnici svi oni opisuju Dorćol kao pravog gradskog „šmekera“.

Privilegija je živeti u ovakvoj gradskoj četvrti punoj života. Tu privilegiju imaju svi sadašnji i budući stanari stambeno-poslovnog kompleksa Novi Dorćol. Zamislite kada uz takvu gradsku vrevu, imate kutak mira poput onog koji se nalazi u kompleksu Novi Dorćol i to na 4,000 m2. Spoj dva u jednom – u srcu gradskih dešavanja i u oazi mira kakvu kompleks pruža.

Raznolikost koju Dorćol u sebi nosi pruža specifičnost, jedan kosmopolitski karakter poput svetskih gradova Njujorka, Londona ili Berlina. Kada se sagleda celokupna istorija i kultura Dorćola, nije iznenađujuće da su upravo u ovoj četvrti mnogi naši poznati umetnici nalazili inspiraciju.

Duga je lista svih onih koji su živeli u ovom delu Beograda. Od Karađorđa, njegovog sina kneza Aleksandra Karađorđevića, vojnog zapovednika Uzun Mirka Apostolovića, srpskog prosvetitelja i reformatora Dositeja Obradovića, književnika Milan Rakića i Jovana Skerlića, pesnika Dušana Matića. Među poznatim likovnim umetnicima, na Dorćolu su živeli slikari: Đura Jakšić, Beta Vukanović, Đorđe Krstić, a među muzičkim umetnicima violončelista Jovan Mokranjac. Manje je poznato da sa Dorćola potiče Ksenija Atanasijević, prva žena koja je doktorirala na Beogradskom univerzitetu 1922. godine, pisci Meša Selimović, Milorad Pavić, Svetlana Velmar-Janković, glumci Petar Kralj i Nebojša Glogovac. Među poznatim savremenim umetnicima na Dorćolu živi Miroljub Todorović, a ulicama oko Bitef teatra prolaznici mogu svakodnevno da sretnu čuvenog umetnika performansa Nedeljka Nešu Paripovića tokom njegovih poznatih šetnji.

Danas u „krugu dvojke“ i dalje žive najuticajnija imena prestonice, ali se i naseljavaju svi oni koji žele da svoj novi život kao pravi „Dorćolci“ počnu upravo u ovom delu grada.

Sa sigurnošću se može reći da nijedan deo grada nije toliko prožet urbanim pričama, istorijom i legendama koje se svakodnevno prepričavaju. Sa rađanjem Novog Dorćola, nastaje i jedna nova istorija ove gradske četvrti. Ono što kompleks Novi Dorćol donosi novim izgledom, novim stanarima i novim sadržajima, ostaće utkano i u generacijama koje dolaze. Kroz specifični spoj istorije i modernog načina izgradnje kroz Novi Dorćol provejava i duh starog industrijskog Beograda koji u tom procesu neće i ne sme izumreti. Upravo ove karakteristike projekta, bez sumnje ga čine izuzetnim, a njegov uticaj će se dugo pamtiti.

 

*** Na pitanje „odakle si?“, ako kažeš sa Dorćola, stičeš bez po muke prednost u odnosu na stanare mnogih drugih delova grada. Ali, za Dorćolce, nije svejedno jesi li sa Donjeg ili Gornjeg Dorćola. To su već finese, urezane u duh jednog i drugog Dorćola koje deli ulica Cara Dušana.

 

Izvor: Monografija Novi Dorćol, spoj modernog i tradicionalnog

Novi Dorcol showroomNovi Dorćol prodajni salon
radno vreme tokom praznika

22. i 23. april – 10 – 16h
25.april – NERADNI DAN

02. i 03. maj – NERADNI DANI

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.