Sve novosti

Novi Dorćol – Čuvar vrednosti starog Beograda

20.01.2022

Beograd predstavlja jedan od najstarijih gradova Evrope koji u sebi nosi sećanja na mnoge uspone i padove kroz koje je prolazio. Njegovo jezgro čini poseban deo grada – Dorćol. Kroz istoriju Dorćol je nosio u sebi mnoge priče koje su čuvale i gradile, rušile i ponovo iz pepela sastavljale našu prestonicu. Između malih ulica kroz koje i danas prolazimo događala se istorija, a čini se da je svaki deo ovog beogradskog kvarta obeležen jednom posebnom pričom.

Kroz mnoge istorijske pobede i poraze, Dorćol nosi u sebi vekovnu kulturu, istoriju i kosmopolitski duh koji međusobno spajaju njene stanovnike bez obzira na tradicionalne, istorijske etničke ili religijske karakteristike

Prva priča o Dorćolu datira još iz perioda Rimskog carstva kada su Stari Rimljani u prvom veku nove ere, u tadašnjem Singidunumu na ovom mestu napravili svoje urbanizovano vojno utvrđenje. Ime koje se danas koristi nastalo je za vreme vladavine Turaka, što je imalo značenje „raskrsnica četiri ulice“ koje su vodile na četiri strane sveta ka Istanbulu, Vidinu, Beču i
Dubrovniku. Mesto raskršća nalazilo se između ulica Kralja Petra, Cara Dušana i Dubrovačke. Upravo je ovo mesto predstavljalo centralnu saobraćajnu tačku Beograda i šire, čineći ga regionalnim trgovačkim središtem.

Izgled Dorćola kakvog danas znamo, promenio se dolaskom Austrijanaca tokom 18. veka. Od nekadašnje turske kasabe, Dorćol se pretvara u kvart građen prema uzoru na centralnoevropske prestonice i postaje moderna varoš. Današnja ulica Cara Dušana bila je glavna ulica u čaršiji sve do druge polovine 19. veka gde su podignute najznačajnije kuće u gradu, prvenstveno one od beogradskih trgovaca i zanatlija. U njoj se i danas nalazi najstarija gradska kuća u Beogradu. U godinama koje su usledile, smenjivale su se vladavine Habzburgovaca i Turaka, gde je Dorćol pretrpeo mnoge promene, ali njegov duh je ostao nepromenjen do današnjih dana. Kao jedinstvena beogradska multinacionalna sredina Dorćol je živeo i razvijao se nesmetano sve do godina Drugog svetskog rata, kada je duh njegovog urbanog okruženja zamro, a višeetnički karakter naglo nestao. U godinama posle Drugog svetskog rata, na prostor Dorćola se doselio veliki broj stanovnika iz svih, pa i najzabačenijih krajeva Jugoslavije, koji su u glavnom gradu nove države potražili sigurno mesto za život i rad.

Današnji Dorćol je prostor na kojem se nalazi jedinstveno arhitektonsko nasleđe Beograda. Iako su tokom godina burne istorije srušena mnoga velelepna zdanja i tradicionalne urbane celine do danas su sačuvani izvanredni primeri arhitektonskog nasleđa koji svedoče o istoriji naše prestonice.

Na mestu koje je protkano dugom istorijom nastaje i stambeno-poslovni kompleks Novi Dorćol koji se nalazi u Venizelosovoj 29, jednom od važnijih ulica ovog dela grada. Ono što ovaj
kompleks izdvaja je činjenica da on predstavlja urbani ambijenti sa očuvanim originalnim segmentima graditeljskog nasleđa lokacije. Upravo sa izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa Novi Dorćol, rađena je i rekonstrukcija najstarijeg dela Platnare, odnosno upravne zgrade nekadašnjeg Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije. Adaptacija i dogradnja u novoprojektovani objekat odgovara savremenim potrebama i standardima, a budućim stanarima pruža jedno novo iskustvo življenja.

Svako ko živi u kompleksu, ali i oni koji posećuju Novi Dorćol su u prilici da dožive jednu istoriju i budućnost na jednom mestu, autentičan spoj starog i novog, s toga se može reći da je Novi Dorćol čuvar sećanja na jedan period koji je postojao u ovom delu naše prestonice.

Novi Dorcol showroomNovi Dorćol prodajni salon
radno vreme tokom praznika

22. i 23. april – 10 – 16h
25.april – NERADNI DAN

02. i 03. maj – NERADNI DANI

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.